Zgodovina

Zgodovina

Surf Zveza Slovenije je bila ustanovljena leta 2004 na pobudo Ujusanse surf kluba in Surf kluba.

Zgodovina surfanja na Slovenskem

Ujusansa surf klub

Začetek organiziranega surfanja v Sloveniji predstavlja ustanovitev Ujusansa surf kluba leta 2000. Ustanovitelji in kasnejši vodje kluba, Igor Koželj, Rok Koželj ter Andraž Rakušček in Klemen Šurk (oba začela surfati leta 1997), so se spoznali preko internetne strani, ki sta jo leto poprej, leta 1999, postavila slednja. Namen strani je bil sprva posredovanje osnovnih informacij o surfanju, s časom pa je stran ujusansa.si prerastla v osrednji slovenski surferski portal in v stično točko slovenske surferske skupnosti. Leta 1999 sta Andraž in Klemen izdelala prve surf deske, in organizirala tudi prvi manjši tečaj surfanja v Franciji, bolj v smislu skupnih počitnic, na katerega sta se, preko oglasov, prijavila dva tečajnika.

Surf Kemp Francija

Ujusansa surf klub je prvi pravi tečaj oziroma šolo surfanja organiziral leta 2000 v Franciji. To leto se je v dveh terminih kempa udeležilo 20 tečajnikov, do danes pa že preko 1.000. Ideja za sam surf kemp oziroma za šolo surfanja je prišla preprosto iz tega, da je bilo takrat v Sloveniji tako malo surferjev, da je bilo nemogoče napolniti avto za surf trip na npr. Portugalsko, temu ustvarjanje novih. Surf kemp je do leta 2008 potekal v kraju Anglet na atlantski obali Francije, leta 2009 pa se seli v Španijo. V surf kempu v Franciji se je s surfanjem spoznala večina današnjih boljših slovenskih surferjev.

Razvoj slovenske surf scene

Ujusansa surf klub je s svojim tečajem v Franciji, surf tripi, internetno stranjo, surf zabavami in prestavitvami surfanja v medijih ustvaril surf sceno v Sloveniji. Na surf tečajih so navdušenci lahko naredili prve korake v svet surfanja in tako naredili najtežji korak k spoznavanju tega športa. To še posebej velja za Slovenijo, saj je bilo surfanje takrat pri nas še skoraj popolnoma nepoznan šport in se je bilo z njim brez nekih osnovnih nasvetov, usmeritev in opreme zelo težko začeti ukvarjati. Tisti, ki jih je surfanje še posebej pritegnilo so v Surf kempu Francija našli počitniško delo in tako združili delo, poletne počitnice in učenje surfanja. Napredek posameznikov, ki so vztrajali je bil očiten. Z novimi in novimi ljudmi, ki so se v prvih letih udeležili surf šole v Franciji, se je ustvarila kritična masa surfarjev, ki šport jemljejo nekoliko bolj resno, in ki predstavljajo slovensko surf sceno. Ta je danes nekaj samoumevnega, a leta 1997 smo lahko o njej samo sanjali.

Surfanje v Sloveniji

Surfanja v Sloveniji sta se prva lotila Igor in Rok Koželj, ki sta leta 1998 surfala v Piranu in Fiesi. Surfanje na močno burjo ni nekaj o čemer bi sanjal vsak surfer, je pa občutek surfanja v domačem morju nekaj posebnega. Drugače je na hrvaškem delu Istre, kjer lahko pričakujemo že dokaj močne in velike valove, z malo sreče pa tudi prave vetrove.

Raziskovanje jadranske obale

Zasluge za odkritje danes najbolj obiskanega slovenskega surf spota v kempu Kaželi gredo Italjanom, saj je bil spot dokumentiran med Italijanskimi surf spoti v reviji Surf News leta 2001. Prvič smo ga Slovenci surfali istega leta (Rok, Igor, Andraž, Klemen) in velja za prvi »odkriti« spot v naši bližnji okolici (če izvzamemo Piran in Fieso). Prva leta je na spotu surfalo le malo surferjev in si bil v vodi ponavadi kar sam, surfalo pa se je večinoma jeseni in spomladi. Danes je spot precej bolj obiskan in ob vsakem jugu, ne glede na letni čas in temperature, je v vodi kar nekaj surferjev. Ti pridejo večinoma iz Slovenije in nekaj iz Hrvaške, redno pa zadnje čase videvamo tu tudi surferje iz Avstrije ter celo iz Madžarske

Naslednji odkriti spot je bila Barbariga, v naslednjih letih pa se je surfalo še v Novigradu, Umagu, Dajli… ter še na večih drugih spotih na zahodni obali Istre.

Kar se tiče naše bližnje okolice danes slovenski surferji poleg hrvaške obale surfajo tudi v Italiji – obala med Trstom in Benetkami, ter zahodna obala Italije (Levanto), sicer pa surfajo po celem svetu, nekateri so se na surfersko bolj prijazne kraje celo preselili ali pa tam preživijo večji del leta.

Surf Zveza Slovenije

Surf scena je sčasoma presegla okvirje Ujusansa surf kluba in tako je bila leta 2004 ustanovljena Surf zveza Slovenije. Namen zveze je bil vzpostavitev pogojev za organizirano delovanje tega športa pri nas. Prvo aktivno vlogo je imela zveza, ko je leta 2006 organizirala izobraževanje za naziv Učitelj surfanja I in z organizacijo prvega državnega prvenstva konec istega leta, ko je prvi naslov državnega prvaka osvojil Jernej Rakušček. V letu 2006 je Surf zveza Slovenije postala članica Olimpijskega komiteja in leta 2008 članica International Surfing Association.

Leta 2009 sta se v Surf zvezo Slovenije včlanila dva nova kluba. Manawai surf klub, ki svojo dejavnost gradi na šoli surfanja na Fuerteventuri in Surf klub Tribu, ki nudi tečaje v Maroku in na Portugalskem.

Državno prvenstvo Slovenije v surfanju – Jugo Majstr

Državno prvenstvo Slovenije je do sedaj vedno organizirala Surf zveza Slovenije. Tekmovanje je vedno potekalo na Jadranu v kempu Kažela (Medulin, Hrvaška), dosedanji državni prvaki pa so bili sledeči:

Quiksilver Jugo Majstr 2006 – Jernej Rakušček

Billabong Jugo Majstr 2007 – Andraž Rakušček

Billabong Jugo Majstr 2008 – Jaka Grosar in Urška Golob

Ujusansa Jugo Majstr 2009 – Jaka Grosar in Alja Lah

Ujusansa Jugo Majstr 2010 – Primož Zorko in Urška Golob

Stand Up Paddle

Leta 2012 se je v zvezo vključil SUP Klub in s tem smo tudi dobili predstavnika tega športa v zvezi.

SURF IN SUP ZVEZA SLOVENIJE

Cesta na Vrhovce 45
1000 Ljubljana
SLOVENIJA
E-mail: info@surfzveza.si
WWW: www.surfzveza.si

SSZS JE ČLANICA

Back to Top